Hvornår planter man en ny hæk?

Hvordan planter man bedst de nye hækplanter?

Her på siden finder du en trin-for-trin-guide til at plante en ny hæk. Hvis du ikke selv har tid eller lyst til at plante din nye hæk, kan vi plante den for dig. Læs mere om vores planteservice her.

Har du selv mod på at kaste dig ud i projektet? Så læs med nedenfor.

Sådan planter du en hæk

Første trin: Find den rigtige hæk

Inden du starter anlægget af din nye hæk, er det vigtigt, at du finder en hæk som passer til din jordbund,  plantestedet og dine ønsker til udseende og vedligehold. Dine anstrengelser kan være forgæves, hvis du f.eks. vælger en hæk som ikke trives på voksestedet.

Vi forhandler hæktyper til alle typer jord og voksesteder, og derudover hjælper og rådgiver vi gerne om valg af hæktype. Kontakt os først, hvis du er i tvivl om valget af hæk – vi rådgiver og vejleder altid gerne.

Andet trin: Vælg det rigtige tidspunkt

Det bedste tidspunkt at plante en ny hæk er i vinterhalvåret – fra oktober og til starten af april. Dette gælder særligt for barrodsplanterne.

Når man opholder sig i haven om sommeren, er det let at få gode idéer til nye projekter – og så kan det være fristende at begive sig til at plante en ny hæk. Sol og sommer rimer imidlertid ikke på ny hæk, da hækplanterne kommer til at kæmpe en ulige kamp mod solens stråler og sommerens varme for at overleve på det nye voksested.

Skal du have succes med din nye hæk, anbefaler vi at du planter den i vinterhalvåret. Her er hækplanten i dvale og producerer ikke nye blade og sideskud. I stedet kan den bruge sine kræfter på at sætte rødder og etablere sig godt på det nye levested.  Samtidig sørger det danske efterårs- og vintervejr for, at planten ikke mangler vand og tørrer ud. Planter du din nye hæk i forårsmånederne, bør du være ekstra opmærksom på at vande hækken i tørre perioder i foråret og hen over sommeren, så den kommer godt fra start.

Hækplanter der sælges som potte- eller klumpplanter kan plantes hele året. Men planter du dem i sommerhalvåret er det vigtigt at sørge for jævnlig vanding.

Tredje trin: Forbered plantningen

Når du har valgt hæktype og plantetidspunkt, skal du finde ud af præcis hvor hækplanterne skal i jorden. Her er det vigtigt tage højde for den årlige tilvækst på den hæk, du har valgt.

Træk først en snor – f.eks. en murersnor – mellem to pæle eller pløkker så du får en lige linje at plante efter.

Grav en rende, du kan sætte hækplanterne i. Her er det vigtigt at grave præcis så meget i dybden, at hækplantens rødder ikke bliver bukket opad, når du sætter dem i hullet – men omvendt må de heller ikke plantes dybere end deres tidligere plantedybde. Du kan typisk tydeligt se på planterne, hvor dybt de har været plantet på deres gamle voksested i gartneriet. Prøv at ramme dybde, når du planter hækplanterne på deres endelige voksested.

Mens du forbereder plantningen af hækplanterne, skal du helst holde dem væk fra solen og holde rødderne tildækket og fugtige- enten i emballagen eller ved midlertidigt at grave et lille hul i jorden og sætte dem der, hvor du efterfølgende dækker rødderne til med fugtig jord.

Fjerde trin: Forbedring af jordbunden

Når du graver ud til hækplanterne, skal du være opmærksom på, om jordbunden trænger til forbedring. Du skal tjekke følgende:

Er jorden tilstrækkelig løs til at planterne kan sætte rødder og vokse?

Mange steder oplever nye husejere, at den nye hæk mislykkes. Ofte skyldes det, at der er traktose på plantestedet.  Traktose betyder, at jorden er trykket helt tæt sammen og komprimeret så hårdt, at planter ikke kan vokse i den. Traktose ser man tit ved nybyggerier, hvor store og tunge maskiner har kørt i jorden omkring de nye huse. Stik en spade i jorden og grav 1-2 spadestik i dybden. Kan du uden videre grave, er der ikke traktose. Hvis jorden er meget hård, og du nærmest skal hugge dig vej igennem den, skal du løsne jorden, før du kan plante hæk.

Kan jorden lede vand væk?

Hvis jorden ikke kan lede vand væk, er der en risiko for, at hækplanternes rødder vil rådne i perioder med meget regn. For at teste jordens evne til at lede vandet væk, kan du et grave et hul i et par spadestiks dybde og fylde det med vand. Bliver vandet stående i hullet uden at sive væk, kan det være at din jord har brug for lidt hjælp. Typisk indebærer det at løsne jorden i dybden og tilsætte lidt sand og grov kompost til jorden på plantestedet.

I det omvendte tilfælde hvor vandet meget hurtigt forsvinder væk fra jorden, kan det være en fordel at tilsætte lidt kompost til jorden, når du planter hækken. Det vil typisk være tilfældet på mere sandholdige jorde. Her hjælper komposten eller plantejorden med at holde på fugten.

Er der store sten og rødder i jorden?

Store sten og rødder fra andre/gamle planter på voksestedet vil hindre din nye hæks vækstbetingelser og i værste tilfælde betyde at planterne dør. Derfor er det nødvendigt at grave ud og fjerne større sten fra plantestedet, hvis du vil være sikker på et godt resultat.

Femte trin: Planterne i jorden og efterfølgende pasning

Nu er du klar til sætte hækplanterne i jorden i den rigtige dybde, som beskrevet ovenfor. Fordel den opgravede jord omkring planternes rødder og tilsæt eventuelt den nødvendige jordforbedring fra trin 4. Afslut plantningen af hækken ved at vande jorden ved planterne, så de har vand til den første periode inden rødderne rigtig for fat i det nye voksested.

En helt nyplantet hæk har brug for lidt ekstra pasning og kærlighed i den første del af sit liv. Det er vigtigt, at du holder planterenden fri for ukrudt og græs, der ellers vil stjæle vand og næring fra den nye hæk. De små hækplanter er nemlig endnu ikke klar til at tage konkurrencen op.

Du kan eventuelt dække jorden med flis for at beskytte mod fordampning fra jorden og hæmme frøukrudt. Den første vækstsæson efter plantning kan det desuden være en god idé at give hækken en omgang gødning eller omsat kompost og i øvrigt vande i særligt tørre perioder.

Kontakt os og bestil hækplanter

Ring til os på 5174 2363